THE MURLOCS - LIVE AT THE TERAGRAM BALLROOM (LP)

Artiest info
Website - bandcamp
facebook
Label: ATO Records /PIAS

"LiveThe Teragram Ballroom" is de nieuwste plaat van de Australische R&B- en rockformatie The Murlocs uit Melbourne. Het is de opvolger van hun vorig jaar uitgebrachte album "Calm Ya Farm" (2013) waarvan de heren zich lieten inspireren door het iconische album "Sweetheart Of The Rodeo", de zesde countryrockplaat van de Amerikaanse folkrockgroep‘The Byrds’ uit 1968. The Murlocs werd in 2011 opgericht door zanger en mondharmonicaspeler Ambrose Kenny-Smith en heeft sindsdien ook gitarist Cal Shortal, bassist Cook Craig, keyboardsspeler Tim Karmouche en drummer Matt Blach in zijn rangen. Ambrose Kenny-Smith en Cook Craig maken bovendien ook nog steeds deel uit van de Australische rockformatie ‘King Gizzard & The Lizard Wizard’, opgericht in 2010. The Murlocs hebben inmiddels al zeven studioalbums op hun conto staan met "Loopholes" in 2014 als debuutplaat en het vernoemde "Calm Ya Farm" als hun zevende release.

In 2022, net klaar met het uitbrengen van hun zesde studioalbum "Rapscallion", blijven The Murlocs hun geluid uitbreiden en experimenteren binnen hun niche. Hoewel hun muziek zeker psychedelische elementen bevat, is het die bluesy rockstijl die ons steeds aanspreekt voor meer. "LiveThe Teragram Ballroom" is dan ook hun eerste live release met een carrière overspannende 22 nummers tellende set opgenomen in The Teragram Ballroom in Los Angeles. Aan het einde van hun Noord-Amerikaanse tournee en na twee intense avonden in deze concertzaal, en na het bekijken van de bijgevoegde video kunnen we alleen maar vast stellen dat The Murlocs zich met een ongekende energie blijven opwerpen als één van de beste opkomende acts in live muziek.

Voor ons is onze persoonlijke favoriete plaat "Manic Candid Episode", en hoewel ze zeker een handvol nummers van die plaat spelen, zijn het vooral andere uitschieters die echt knallen in deze live-setting, en is het ook fijn te horen dat er wat songs van "Bittersweet Demons" in de mix kwamen. Met slechts anderhalf uur speeltijd overspande de band hun discografie die helemaal teruggaat tot "Loopholes" uit 2016. Met bands als deze die altijd iets nieuws maken, is het moeilijk om je favorieten te kiezen, maar als er hier 3 songs echt indruk maken zijn dit wel, "Rolling On", "Francesca" en "The Ballad of Peggy Mae". Met schreeuwende harmonica, brullende baslijnen, bombastisch drumwerk en een constant versnipperende gitaar, is het echt het onbegrensde enthousiasme van Kenny-Smith dat hun grootsheid samenbindt. Begrijp ons niet verkeerd, iedereen brengt zijn eigen sprankjes talent, maar die man weet hoe hij een podium moet besturen en een menigte moet opzwepen (zie video). The Murlocs combineren hun kenmerkende psychrock elementen met soulvolle blues en country. Tel daarbij de unieke en bij vlagen krijsende vocalen van Kenny-Smith op en je hebt een unieke, karakteristieke smaak in de rockwereld. "LiveThe Teragram Ballroom" is gewoon doorspekt met hun typerende, geslepen rocksound, countryrock zoals we het graag horen!